Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kalafior inaczej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 17:45, 06 Sie 2013    Temat postu: kalafior inaczej

w zeszłym roku gdy nie jadłam mięsa miałam problem z robieniem obiadów...w sensie ich urozmaicenia i podania w jakiś fajny sposób warzyw, aby czerpać z tego jeszcze większą przyjemność..no i tak powstały kotlety mielone z kalafiora i racuchy na słono z kalafiorem
Very Happy

do obu potraw kalafior musi być lekko podgotowany, najlepiej podzielony wcześniej na części i wrzucony do osolonego i posłodzonego wrzątku...garnka, w którym gotuję kalafior nie przykrywam pokrywką...

i teraz dwa obiady z jednego kalafiora: racuchy

przygotowuję na mleku ciasto na naleśniki tylko bardziej gęste, doprawiam je solą i pieprzem, wrzucam do środka cząstki kalafiora ( najlepiej różyczki ), posiekany koperek i mieszam. Ciasto konsystencję bardzo gęstej śmietany.
smażę na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Podaję z sosem jogurtowym doprawionym indyjską mieszanką przypraw.

kotlety mielone z kalafiora: ugotowany kalafior ( najlepiej pozostałości po obcięciu różyczek ) mielę przez maszynkę do mielenia mięsa, dodaję bułkę namoczoną w mleku, posiekany koper, sól, pieprz, oczywiście jajo albo dwa ( w zależności od potrzeb ), wyrabiam kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na głębokim tłuszczu.

w jednym i drugim przypadku nadmiar tłuszczu ze smażenia odsączam za pomocą papieru.

zaniosłam jedne i drugie do pracy i ludziska, które ze mną pracują były pod wrażeniem, bo to fajny lekki obiad. i teraz tak sobie myślę, że zarówno kalafior jak kapusta czy brokuły też by się nadała...no może kapusta do racuchów nie bardzo Confused ale mielone mogły by być niezłe...może z pomidorami w środku? chyba spróbuję coś takiego zrobić...


Ostatnio zmieniony przez ellmaris dnia Wto 17:46, 06 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota-Anna
czarownica



Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stuttgart

PostWysłany: Czw 8:53, 26 Wrz 2013    Temat postu:

z bialej kapusty sa super kotlety:)
kapuste obgotowujesz jak na golabki.mielisz przez maszynke do miesa,nadmiar wody wylewasz znaczy porzadnie kapuche odciskasz,przyprawiasz dodajesz gotowany ryz jajko cebulke lub czosnek robisz kotleciki jak mielone tyle ze bez mielonego-jesli jadasz juz mieso moze byc z miesem tyle ze ma byc go mniej bo podstawa jest kapusta Smile


pychotka,polecam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin