Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cannelloni

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 13:54, 17 Lis 2013    Temat postu: Cannelloni

Cannelloni (porcja na 3-4 osoby)
0,5 kg mięsa mielonego
Opakowanie makaronu cannelloni
40 dkg sera żółtego w kawałku
jajo
2 duże cebule
2-3 puszko pomidorów
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie
Sól. Pieprz,
35 dkg pieczarek

Cebulę i pieczarki przesmażyć, dodać czosnek.
Mięso podsmażyć, połączyć z cebulą i pieczarkami.
Dodać połowę drobno startego sera, zioła, posolić, popieprzyć.
Kiedy ostygnie wbić jajo i zamieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i układać rury nadziane farszem jedna obok drugiej.

Sos do zalania:

Pomidory przełożyć do miski, posolić, wcisnąć ząbek czosnku, dodać zioła i rozdrobnić blenderem.
Zalać makaron tak aby przykrył rurki (jeśli mamy za mało sosu, można rozrobić trochę koncentratu pomidorowego z wodą i dodać).

Piekarnik na ok. 180-200 st. I piec ok. 40 min.
10 minut przed wyjęciem posypać resztą startego sera i zapiec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 20:59, 17 Lis 2013    Temat postu:

uwielbiam....moje Dzieciaki również, dzięki za odświeżenie pamięci...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:00, 17 Lis 2013    Temat postu:

Niech wam pójdzie w biodra.
Tfu tfu. Żartowałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:08, 17 Lis 2013    Temat postu:

wole w biodra Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 7:47, 18 Lis 2013    Temat postu:

no tak, już lepiej w biodra niż w brzuszysko Wink
pyszności!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorota-Anna
czarownica



Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stuttgart

PostWysłany: Wto 7:39, 19 Lis 2013    Temat postu:

A nie lepiej by szlo ....w"cycki"....no Niani nie musi Very Happy

Cebulka w czerwonym winie
Składniki na 4-6 osób

500g szalotki lub drobnej cebuli czerwonej
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 liście laurowe
1 laska kory cynamonu
świeży tymianek (opcjonalnie)
czerwony pieprz (opcjonalnie)
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (polenty) szczypta szafranu (opcjonalnie) szczypta soli morskiej do gotowania polenty
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki wody
szczypta cukru trzcinowego, kslitolu lub drobno pokrojone daktyle namoczone w gorącej wodzie do gotowania polenty
klarowane masło lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obierz cebulki. Jeżeli masz większą cebulę przekrój ją wzdłuż na 4 lub 8 części, ale tak aby nie usunąć końcówki korzenia, która przytrzyma piórka cebuli podczas jej obsmażania.

Jak ugotować kaszę kukurydzianą, czyli polentę?

W garnku zagotuj wodę i sok pomarańczowy w rondlu i dodaj namoczony wcześniej w odrobinie wody szafran. Dodaj cukier trzcinowy, ksylitol lub namoczone daktyle i chwile gotuj. Posmakuj. Po chwili zacznij powoli wsypywać polentę stale mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw garnek i jak trochę polenta ostygnie, wyłóż na pergamin i rozprowadź, aby powstał placek o grubości ok. 1 cm. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wykrawaj małą szklanką krążki, które należy obsmażyć na klarowanym maśle lub oliwie. Odstaw na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i uzyskać chrupką teksturę.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulki. Obsmażaj chwilę. Po 4-5 minutach wlej wino, dodaj liść laurowy, cynamon, ocet balsamiczny. Miód dodaj pod koniec gotowania. Możesz również dodać kilka gałązek świeżego tymianku. Gotuj na wolnym ogniu aż wino się zredukuje do konsystencji lekko gęstego sosu, a cebulki zmiękną.

Serwuj cebulki z polentą lub na grzance z kozim serkiem.

Na zdrowie!


dodam link byscie poczytaly o wlasciwosciach cebuli i same popatrzyly jakie fajne tam przepisy sa,koktajle jaglane pychota polecam Pindzi jako "ciezaröwce"
Wink

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Dorota-Anna dnia Wto 7:40, 19 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin