Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kasza jaglana

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Matka Ziemia / Natura wokół nas
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 6:44, 24 Kwi 2013    Temat postu: Kasza jaglana

Właśnie przed chwilą zjadłam na śniadanie:)

[link widoczny dla zalogowanych]

Kasza – jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia w naszym obszarze geograficznym – staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę znamy z dzieciństwa, kaszę gryczaną z barów mlecznych, a kaszę perłową z krupniku, wiele osób nie wie, jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa kasz.

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, zwłaszcza jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest
najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu. Jako że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w
chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Jak jeść kaszę jaglaną?
Jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami albo suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także pieczona ze świeżymi śliwkami). Krem z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.
W wersji niesłodkiej może być podawana z duszoną marchewką lub innymi warzywami. Można z niej przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne, np. z porem lub papryką.
Kasza jaglana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają
korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Powinny być zatem głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa z organizmu tzw. wilgoć, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.
Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu.
Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.
Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem
Składniki:
3 szklanki wody
3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej
1 słodkie jabłko
1 gruszka
2 łyżki wypłukanych rodzynek
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
cienki plasterek korzenia imbiru
cynamon
Kaszę wypłucz. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10–15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.
Autor artykułu:


Dominika Adamczyk
Strona www: [link widoczny dla zalogowanych]
Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.
Wszytkie artykuły autora: Dominika Adamczyk
Powrót do góry
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:08, 24 Kwi 2013    Temat postu:

Pyszna kasza, wiem - jadłam taką przez tydzień w ramach odtruwania, cholera cudnie się na niej tyje Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grey Owl
Wiedźma ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 8:29, 24 Kwi 2013    Temat postu:

Może Nianiu przesadziłaś z ilością ? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:51, 24 Kwi 2013    Temat postu:

No wiesz, jadłam TYLKO kaszę przez tydzień, takie zalecenia były, już na nią patrzeć nie mogłam, kasza rano, w południe i wieczorem. Teoretycznie nie powinno przybywać na wadze, nie...? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Sob 9:37, 27 Kwi 2013    Temat postu:

NianiaOgg napisał:
No wiesz, jadłam TYLKO kaszę przez tydzień, takie zalecenia były, już na nią patrzeć nie mogłam, kasza rano, w południe i wieczorem. Teoretycznie nie powinno przybywać na wadze, nie...? Wink

Ja jem w małych ilościach pięć razy dziennie i taką ilość jak moja pięść, taki jest nasz żołądek i tylko tyle powinno się jeść , ogólnie zjadamy dużo za dużo a ja od pewnego czasu jadam więcej razy, ale mniej, by żołądek miał czas przetrawić to co do niego wpakowałam Kaszę jaglaną jem z różnymi dodatkami, nie jem wcale chleba i ziemniaków, ziemniaków nie lubię a od chleba puchnę jak balonik zstępuję go albo płatkami do których dodaję otręby orkiszowe i bakalie i wszystko w ilości mojej pięści a nie jest zbyt duża, wczoraj napisałam że jestem gruba bo tak mnie widzi moja wyobraźnia , ale to co miałam zrzucić, zrzuciłam i staram się nie dopuścić do tego by ważyć więcej. Dietę stosuję też ze względu na moją przewlekłą boreliozę. Muszę nie ma na to rady dbać o swoją odporność by mnie ta cholerna bakteria nie pochłonęła i do tego dochodzę swoją własną pracą i oswojeniem się ze swoją chorobą i pokochanie jej. Kleszczy się nie boję i o dziwo, kiedy przestałam się bać, ani jeden, choć chodzę po łąkach i lasach na mnie nie włazi no i uzewnętrzniłam się ...
Powrót do góry
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 18:37, 05 Maj 2013    Temat postu:

zrobiłam na deser nie deser kaszę jaglaną...jest pyszna...ugotowałam ją na mleku, po ugotowaniu wymieszałam ze startymi jabłkami dodałam miodu i wanilię...na koniec dorzuciłam cynamon...a na wierzch poukładałam plastry jabłka polałam całość miodem i zapiekłam pod przykryciem...po prostu genialna...no i zdrowa co najważniejsze Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 19:27, 05 Maj 2013    Temat postu:

ellmaris napisał:
zrobiłam na deser nie deser kaszę jaglaną...jest pyszna...ugotowałam ją na mleku, po ugotowaniu wymieszałam ze startymi jabłkami dodałam miodu i wanilię...na koniec dorzuciłam cynamon...a na wierzch poukładałam plastry jabłka polałam całość miodem i zapiekłam pod przykryciem...po prostu genialna...no i zdrowa co najważniejsze Very Happy

Pyszności:))
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Matka Ziemia / Natura wokół nas Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin