Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ser z migdałów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 19:51, 02 Wrz 2013    Temat postu: Ser z migdałów

JAK TO... SER Z MIGDAŁÓW...?!
Tak tak...Smile Jest niesamowicie pyszny, zdrowy i tak łatwy w przygotowaniu.
Jest to kolejna moja zdrowa alternatywa dla niektórych m.in. uczulonych na mleko lub będących na diecie:) Można oczywiście użyć różnych orzechów, dzięki czemu uzyskujemy różną teksturę i smak, np. orzechy macadamia dają bardzo kremową konsystencję, tak samo orzechy nerkowca ich konsystencja jest odrobinkę delikatniejsza. Ja dzisiaj zrobię z migdałów, gdyż akurat ich najczęściej używam. Konsystencja ich natomiast jest lekko ziarnista.

Składniki są bardzo proste:

- 1 szklanka migdałów namoczonych na noc i obranych ze skórki.
Wiem wiem, jest to troszkę mozolne zajęcie obieranie migdałów, ale podam Wam pewien magiczny sposób jak zrobić, aby skórka gładko nam schodziła...
Po nocnym moczeniu migdałów zalewamy je na 5 minut wrzątkiem i jużSmile Migdały prawie same wyskakują ze skórki Smile
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie zioła do smaku

Wszystko wrzucamy do blendera, mielimy na gładką masę.




W zastępstwie lnianej ściereczki jest kawałek firanki, która w końcu się do czegoś przydałaSmile

Tak przygotowany ser bardzo porządnie wyciskamy, skręcamy, nakrywamy talerzykiem, kładziemy na talerzyk coś ciężkiego i na noc do lodówki.

Następnego dnia rano...



Jest to kremowa wersja sera, proponuję również pieczoną!
Kremową wersję ulepszyłam delikatnym sosem z oliwy, soku z cytryny, szczypty soli i ziół, smarując wierzch sera i podpiekając w temperaturze 175 stopni , ok 30 min...




EFEKT KOŃCOWY...

Mamy gotowy pyszny, zdrowy, pełen białka i wapnia, bez konserwantów i bardzo mało kaloryczny ser Smile
żródło przepisu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pon 19:57, 02 Wrz 2013    Temat postu:

Orzechy włoskie zakwaszają organizm. Sad

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon 20:20, 02 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Aga_w_Chmurach
czarownica



Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 3153
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z okolic chmurek

PostWysłany: Pon 20:16, 02 Wrz 2013    Temat postu:

a w jakim sensie zauważają?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pon 20:41, 02 Wrz 2013    Temat postu:

Mirek napisał:
Orzechy włoskie zakwaszają organizm. Sad


A Ty Mirku zakwaszasz swoimi uwagami chatkę, gdybyś czytał ze zrozumieniem to zrozumiał byś że mamy jeść tak by nie wpaść w całkowitą paranoję odkwaszania bo można wpaść w odwrotność i to też może wywołać choroby ..więc zastanów się zanim coś napiszesz, bo widzę że działasz na zasadzie dokopywania dalej
Powrót do góry
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:46, 02 Wrz 2013    Temat postu:

on nie dokopuje tylko stwierdza fakt
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:48, 02 Wrz 2013    Temat postu:

ninkt nikogo tutaj nie zmusza do niejedzenia orzechów, tak? wiec może i ty nie wpadaj w paranoje Alu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pon 20:58, 02 Wrz 2013    Temat postu:

jasne, jasne że nie wpadnę Twisted Evil
Powrót do góry
elina
czarownica



Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:22, 02 Wrz 2013    Temat postu:

Mirek wspomniał o orzechach włoskich a w przepisie jest mowa o migdałach...
No a gdzie druga strona medalu?Przecież orzechy mają też swoje pozytywne właściwości.Chyba,że o czym nie wiem ? :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:50, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Mirek napisał:
Orzechy włoskie zakwaszają organizm. Sad

Słusznie, Mirek ma rację, fakt to fakt, nie ma co dyskutować, ale grunt to równowaga, podobno. tak jak mówiła Pińdzia, zjesz coś zakwaszającego, to przegryź kilogramem marchewek Wink
czy marchewki zakwaszają?


Ostatnio zmieniony przez NianiaOgg dnia Wto 7:51, 03 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elina
czarownica



Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 321
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:00, 03 Wrz 2013    Temat postu:

Przydałaby się taka lista produktów które zakwaszają...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:03, 03 Wrz 2013    Temat postu:

elinka wstawiłam gdzieś taką listę, chyba w szlachetnym zdrowiu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin