Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pindakaas - czyli masło orzechowe (z orzeszków ziemnych)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 18:04, 21 Paź 2013    Temat postu: Pindakaas - czyli masło orzechowe (z orzeszków ziemnych)

Pychotka Smile

"Generacje holenderskich dzieci wychowują sie na maśle orzechowym. Poza USA tylko w Holandii jest ono aż tak popularne na kanapki.

orzech arachidowy

Jednym z bardziej unikalnych w świecie i typowo holenderskich produktów jest pindakaas w Polsce znany pod nazwą masło orzechowe choć poprawniej powinno się nazywać masło arachidowe (ang.: peanut butter).
Orzeszki ziemne, zwane także orzeszkami arachidowymi (roślina z rodziny fasoli, groszku, koniczyny) przywieźli do Europy portugalscy i hiszpańscy żeglarze z Południowej Ameryki już 500 lat temu. Magellan odkrył je w Peru. Orzeszki ziemne szybko rozprzestrzeniły się po świecie; najpierw zawędrowały do Azji po tym do Afryki i Ameryki Północnej gdzie najpierw zaczęli je uprawiać niewolnicy na plantacjach bawełny a następnie i sami plantatorzy w miejsce bawełny.




W 19 wieku Amerykanin Kellogg , znany z wynalazku płatków kukurydzianych, wyprodukował także pierwsze masło orzechowe.roślinka orzechów ziemnych

W USA masło orzechowe jest do dzisiaj bodaj najpopularniejszą pastą na kanapki, jest to „national sandwich”składający się z podwójnej kanapki z masłem orzechowym i dżemem (peanutbutter and jelly). Masło orzechowe je się też smarowane często w kombinacji z hagelslag (grysik czekoladowy), ogórkiem, serem lub z... bananem – co było ulubionym sandwichem Elvisa Presleya.

Pindakaas trafił do Holandii dopiero po II Wojnie Światowej i produkowany jest od roku 1948 przez znaną Holandii firmę Calve (Unilever). Holenderski pindakaas składa się z prażonych i zmielonych orzeszków ziemnych, oleju i soli. Spożywany jest na kanapce, czasami z cukrem. Nadaje się wyśmienicie do robienia pysznego sosu orzechowego (pindasaus, satesaus) i zupy orzechowej (pindasoep).
Ciekawostką jest, że w niemal wszystkich językach masło orzechowe ma w swojej nazwie słowo „masło” – jedynie w holenderskim jest to ser (kaas=ser – pinda-kaas) jako, że w Holandii słowo „masło” jest prawnie zastrzeżone wyłącznie dla masła i żaden inny produkt nie może nosić nazwy „masło” ani zawierać domieszek masła (jak np. margaryna). Masło ma w Holandii jeszcze kilka innych ciekawych właściwości, ale o tym już innym razem.

masło orzechoweMasło orzechowe po:
rosyjsku - Арахисовое масло
niemiecku - Erdnussbutter
francusku - Beurre de cacahuète
angielsku - Peanutbutter
afrykanersku - Grondnootjes-boter

Pindakaas składa się w 44-54% z oleju, 24-35% - białka, 15-19% - węglowodanów, 04-07% - wody, 02-03% - soli, 01-03% - skrobii i witaminy B i E.

23 maja 2008 najstarsza wytwórnia pindakaas firmy Calve z Delft zaprzestała produkcji. Całą produkcje masła orzechowego przeniesiono do Rotterdamu. Inne sosy Calve produkowane będą w już tylko w Hiszpanii, Niemczech i Czechach."


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon 18:06, 21 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin