Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kto wie jak upiec mięso?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:16, 15 Gru 2014    Temat postu: kto wie jak upiec mięso?

Mnie też w Święta goście nie ominą. Z tym że ja z tych mało wyszukanie gotujących i nie wiem czym ich nakarmić. Pomocy! Czy któraś z Was ma przepis na zrobienie kawałka dobrego mięsiwa? Przepis powinien być z tych co się zawsze udają. Początkującym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grey Owl
Wiedźma ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 20:55, 15 Gru 2014    Temat postu:

Schab ponakłuwać nożyczkami i naszpikować tak gdzieś w 4 cm odległościach, paskami wędzonego boczku plus 0,5 cm kawalątkami ząbka czosnku dookoła. Sypnąć parę ziarenek kminku na wierzch. Włożyć na rozgrzaną głęboką patelnię lub brytfankę z tłuszczem i dusić na małym ogniu. Polewać czasem wodą, a jeszcze lepiej piwem. W połowie duszenia (sprawdzisz widelcem miękkość) można obrócić pieczeń.

Pokrojone mięso gulaszowe wieprzowe albo mieszane popodsmażać na złoto z każdej strony, dodać dużo cebuli krojonej w półtalarki, posolić i popieprzyć umiarkowanie, sypnąć parę ziarenek ziela angielskiego (można i ze dwa ziarenka jałowca) i duży liść bobkowy. Gdy cebula zacznie się już zamieniać w sos, dołożyć pokrojone w paski surowe papryki w kolorach i ilości wg uznania. I dusić dalej. Uzupełniać wodę, gdy zajdzie potrzeba.

Szybkie rolady wołowe dla leniuchów.
Kupujesz tańsze nietłuste mięso wołowe, tak najmniej 0,6 kg. Kroisz w dłuższe paski i najpierw podsmażasz na rozgrzanym oleju. Starasz się, by poprzyrumieniało się z każdej strony. Następnie dorzucasz 100g wędzonego mięsnego boczku, czy o połowę mniej podgardla, albo wędzonej słoninki w drobnych paskach i dużo cebuli (tak ze 3 duże) krojonej w półtalarki oraz kiszonych, względnie łagodnie konserwowych ogórków (ze dwa, trzy średnie na ok. 1 kg mięsa). Dosypujesz soli i pieprzu - najpierw ostrożnie, by nie przedobrzyć. Teraz przykrywasz naczynie, zmniejszasz temperaturę tak, by zawartość 'pyrkotała'. Gdy sos zacznie w trakcie duszenia znikać - uzupełniasz go wodą. Jeśli masz na stanie piwo, czy coś koniakopodobnego, możesz w trakcie duszenia nieco dolać - mięso szybciej kruszeje, a posmak napitku i tak wyparowuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grey Owl
Wiedźma ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Czw 22:53, 18 Gru 2014    Temat postu:

Coś milczysz Mijku. Za mało wyszukane ? Smile
Może inne wiedźmy coś podrzucą ?

A może chodzi tylko o mięsiwo w kawałku ?
To wspaniała jest jeszcze chuda karkówka posypana jedynie kminkiem. Wspaniale krucha i ten zapach... ! Szybko się przygotowuje i nie można sknocić podobnie jak szpikowanego schabu.


Ostatnio zmieniony przez Grey Owl dnia Czw 22:56, 18 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NianiaOgg
szeptucha ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 5860
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:18, 19 Gru 2014    Temat postu:

Pieczyste pycha Smile też robimy od czasu do czasu, jak nam kupne zbrzydnie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 20:32, 19 Gru 2014    Temat postu:

Dzięki Sowo. Milczę, bo robię zakupy prezentowe po pracy. Te przepisy u góry zrobię kiedyś na niedzielę bo bardzo apetycznie brzmią, ale teraz to kawał mięcha, więc chyba tę karkówkę. Próbowałam kiedyś zrobić schab, ale suchy wyszedł. Już miałam wywalić, ale Marucha go uratował odgrzewając z ... miodem. Całkiem smaczny wyszedł. Kurka, muszę się wziąć za siebie, bo aż wstyd. Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grey Owl
Wiedźma ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3072
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią 21:39, 19 Gru 2014    Temat postu:

Dlatego schab się szpikuje, bo pięknie kruszeje, a stałe podlewanie nasącza.
I jak się jeszcze zrobi do niego jakiś smakowy sos i potem te płaty nim poleje... ochocho...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:09, 19 Gru 2014    Temat postu:

Zrobię według Twojego przepisu bo mi ochoty narobiłaś, ale postanowiłam jednak poćwiczyć jak nie będę się spodziewać gości. Czyli zaraz po wyczyszczeniu lodówki po świętach. Na wielkanoc będzie jak znalazł. A teraz zrobię bezpieczne bitki wołowe, które mi zawsze wychodzą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pinda
wyciszony



Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2049
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:32, 19 Gru 2014    Temat postu:

ja na świeta bede miała soczyste kołdrowanie mocno przyprawione chrapaniem
mąż tym razem popilnuje cholewka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> kuchnia czarownic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin