Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zioła z magicznej dziewiątki - stokrotka pospolita

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Matka Ziemia / Natura wokół nas
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grey Owl
Wiedźma ADMIN



Dołączył: 11 Mar 2013
Posty: 3071
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Sob 11:13, 16 Mar 2013    Temat postu: Zioła z magicznej dziewiątki - stokrotka pospolita





Piekna nazwa stokroc : stokroc platkow, stokroc na lakach...
A Linneusz, szwedzki botanik nadal jej nazwe Bellis perennis - piekna calorocznie.

Piekno jej obecne jest przez caly rok, bo stokrotka moze rozkwitac kazdego miesiaca, nawet w zimie, kiedy pokrywa sniezna topnieje i od czasu do czasu swieci slonce.

W czasach "poganskich" laczona byla z boginia Frey`a, gdyz wiazala sie z jej wiosennym nadejsciem. Tam gdzie pod jej stopami znikal mroz, pojawiala sie stokroc.
Takze ze sloncem, bo swoja twarz jak slonecznik zwraca ku sloncu.

Pliniusz relacjonuje, ze Rzymianie nazywali stokrotke hellenium, gdyz miala powstac z lez pieknej corki bogow Heleny.

Jak zwykle tez, w niektorych jej nazwach ludowych - podobnie jak w przypadku innych wspomnianych juz roslin zielnych magicznej dziewiatki - zachowala sie pamiec zdrowotnego i leczniczego dzialania stokrotki.
Niemiecki kwiatek wielkanocny, francuski kwiat wielkanocny, to slad po tym, ze wchodzila w sklad wspominanej juz ozywczej wielkoczwartkowej zupy wiosennej.
Jeszcze slawny badacz podroznik Aleksander von Humboldt, kazdego roku kazal swemu kucharzowi przyrzadzac "zielona zupe" zielonoczwartkowa.

Takze do salaty wiosennej mozna wziac kilka kwiatkow oraz lekko gorzkich w smaku lisci stokrotek. Wymieszane ze szczawiem i mlodziutka pokrzywa tworza dobre uzupelnienie przednowkowej diety, gdyz zawieraja duzo witaminy C.

A leczacy ziolami ksiadz Künzle wiedzial jeszcze jak przychylna jest stokrotka dzieciom. W swej wielkiej ksiedze ziol leczniczych pisze : "powinno sie dodawac odrobine stokrotki do kazdej mieszanki herbaty dla dzieci ; stokrotka ma w sobie to, ze pomaga wyzdrowiec dzieciom, ktore pomimo dobrego odzywiania nie rozwijaja sie dobrze" (Künzle 1945, str. 437).
Z pakow kwiatowych mozna uzyskac tez smaczna przyprawe, przygotowywana podobnie jak kapary prawdziwe i kapary z pakow lub nasion nasturcji.

Medyczne dzialanie swiezych albo wysuszonych glowek kwiatowych przyrzadzonych jako herbata, albo tynktura - jest wyksztusne, sciagajace, "czyszczace krew", regulujace przemiane materii, lekko przeczyszczajace, a takze usmierzajace bol i rozluzniajace skurcze.
Wspominany juz przeze mnie Culpeper uwaza, ze stokrotka gotowana w mleku jest dobra na pluca.

W medycynie rosyjskiej swiezy sok wycisniety z calej stokrotki jest domowym srodkiem na choroby drog oddechowych.

Uczniowie Hahnemanna widza wyjatkowy zwiazek miedzy stokrotka, a skora oraz blonami sluzowymi nosa i krtani. Stwierdzaja tez poprawe w przypadkach zastoju, czyli utrudnionego odplywu krwi z zyl i w najmniejszych naczyniach krwionosnych - kapilarach (Furlenmeier 1978, str. 52).

W Anglii do dzis na miazdzyce pije sie ciagle jeszcze Daisy-tea od jednej z angielskich nazw stokrotki Day´s eye (oko dnia) albo krotko Daisy - nazwę dawaną tak chetnie jako imie dziewczece. Bo w sredniowiecznym jezyku kwiatow stokrotka znaczyla niewinnosc i czystosc, a tego oczekiwano od dziewczynek Smile

W najstarszych ksiazkach zielarskich stokrotka wspominana jest jako srodek leczniczy na dolegliwosci watroby, choroby skory i przede wszystkim na chroniczne choroby kataralne blony sluzowej oskrzeli.

Reausumujac ogolny wydzwiek wymienionych dzialan stokrotki : jest ona roslina oczyszczajaca ze zlogow i toksyn, bedacych najczestsza przyczyna niedomagan obciazonych nimi organow.


Propozycje lecznicze

Herbata ze stokrotki : kwiatki zbierac od maja do sierpnia, gdy maja najwiecej energii. Suszyc szybko w cieniu. 1 lyzeczke suszu zalac filizanka gotujacej wody, zaparzac 10 min. Pic 3-4 filizanki dziennie.

Syrop : cala rosline umyc i wycisnac, oslodzic. Przyjmowac 3 lyzeczki dziennie.

Stokrotka pospolita stosowana jest jako środek przeciwgorączkowy i ogólnie wzmacniający. Kwiat ma swoje zastosowanie przy krwawieniach z płuc i pęcherza moczowego.

Napar ziela stokrotki polecany jest osobom starszym w celu obniżenia ciśnienia krwi oraz przeciwdziałaniu miażdżycy. Picie naparu przyspiesza też przemianę materii i reguluje menstruację.

Zewnętrznie stosuje się napar ziela w postaci kąpieli oraz okładów jako środek przeciwzapalny, przy słabo gojących się ranach, krwawych wybroczynach, owrzodzeniu i wykwitach skórnych.


I jeszcze ciekawostka : po zawieszonym na szyi korzeniu stokrotki spodziewano sie w dawnych europejskich czasach, ze daje szczescie i rozum.
Mozna pokusic sie o doswiadczalne sprawdzenie tego, sposobem stosowanym przez starych zielarzy : by sprawdzic dzialanie jakiegos ziola, nosili je jakis czas przy sobie i obserwowali dokladnie swoje zycie wewnetrzne - mysli, uczucia - a takze to, co ich z zewnatrz spotykalo. Smile


Propozycje kuchenne

Przybrane kwiatami salaterki sa zawsze uczta dla oczu. Stokrotka jest pierwszym kwiatem, ktorym mozna je przystrajac. Pozniej dochodza jeszcze : platki kwiatowe rozy (odrywa sie biale, gorzkie poczatki platka), kwiaty szczypiorku, nasturcji ogrodowej, ogorecznika, fiolka, gorzycy i platki kwiatowe nagietka.

Kapary z pakow stokrotki : 200 g pakow, 300 ml octu estragonowego, szczypta soli. Paki pogotowac krotko w occie, dodac soli i jeszcze cieplymi napelnic dobrze zamykajace sie sloiki. Po kilku dniach gotowe do spozycia jako dodatek przyprawowy.

Zupa ze stokrotek: 1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej), kilka suszonych grzybów, szczypta kminku, 1 łyżka kaszy manny, garść listków i kwiatów stokrotki, pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem, sól, pieprz, szczypiorek, 4 jaja, 2 łyżki masła. Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.


Na zdrowie i smacznego Smile

Główne źródła : Wolf-Dieter Storl "Zioła lecznicze i magiczne", Wikipedia, portal "Kwiaty na kazda okazje"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Matka Ziemia / Natura wokół nas Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin