Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna www.chataczarownic.fora.pl
życie po życiu, ezoteryka
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jarzębina

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Matka Ziemia / Natura wokół nas
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 20:54, 08 Wrz 2013    Temat postu: jarzębina

Żyjemy otoczeni roślinami, które zachwycają nas swoją urodą. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nie tylko cieszą one nasze oko, ale odpowiednio użyte mają właściwości zdrowotne. Taką rośliną jest właśnie jarzębina.
Rośnie w lasach, przy drogach, upiększa również parki. Jarzębina to powszechna nazwa, prawidłowa brzmi jarząb pospolity. Drzewo osiąga nawet do 15 metrów, charakteryzuje się pierzastymi liśćmi, o ciemnozielonej barwie na wierzchu oraz szarozielonej od spodu. Kwitnie w maju i czerwcu, a owocuje od września do listopada, ale owoce potrafią utrzymać się i przez całą zimę. Mają czerwony lub czerwonopomarańczowy kolor.
Jak zbierać jarzębinę?
Surowcem leczniczym są owoce oraz kwiaty - mają one podobne działanie. Kwiaty należy zbierać w dni ciepłe i słoneczne, owoce zbiera się, gdy są już w pełni dojrzałe, w październiku lub po pierwszych przymrozkach. Po zebraniu owoce należy rozłożyć i suszyć w temperaturze 45 st. C. Po ususzeniu przekłada się je do woreczków i przechowuje w suchych miejscach – owoce łatwo chłoną wilgoć. Suszone owoce zachowują wszystkie swoje właściwości.
Co zawiera jarzębina?
W jarzębinie znajduje się wiele cennych substancji. Wśród nich wymienić można między innymi witaminy: A, C, E, K. Owoce są też szczególnie bogate w witaminę C, są także ważnym źródłem witaminy P, a obu tych witamin niektóre odmiany jarzębiny mają więcej niż jabłka czy gruszki. Dostarcza minerałów: magnezu, miedzi, potasu i sodu. Ponadto zawiera antocyjany, kwasy organiczne, gorycze, garbniki, flawonoidy, terpeny i cukry, w tym przede wszystkim fruktozę.
Na co pomaga jarzębina?
Jarzębina jest pomocna przy chorobach nerek, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Na te dolegliwości należy przyjmować, dwukrotnie w ciągu doby, łyżeczkę sproszkowanych owoców popitych wodą. Warto ją zażywać przy kłopotach z żołądkiem, dwunastnicą, jelitem cienkim. Ma także dodatni wpływ na pracę serca, uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecana jest przy nadciśnieniu, cukrzycy i miażdżycy tętnic. Poza tym, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne.
Napar z jarzębiny podaje się przy długotrwałej biegunce. Aby go przygotować, trzeba zalać dwie łyżki rozdrobnionych owoców trzema szklankami wody, a następnie w stanie wrzenia trzymać na ogniu przez około pół godziny. Należy pić pół szklanki dwa razy dziennie. Ze względu na bogactwo witamin oraz minerałów napar poleca się także przy awitaminozie.
Nie spożywajmy surowych owoców
Nie spożywa się świeżych owoców jarzębiny z powodu zawartego w nich toksycznego kwasu parasorbinowego. Powoduje on biegunki, wymioty i nudności. Jednak można się go łatwo pozbyć, ponieważ rozkłada się zarówno pod wpływem wysokiej temperatury, jak i temperatury poniżej zera. Jedną z metod na usunięcie kwasu jest blanszowanie owoców, czyli włożenie ich na kilka minut do wrzątku, inną odstawienie na minimum dwie doby do zamrażarki. Można też je zalać roztworem wody z octem, w stosunku 2:1 i pozostawić w nim na 24 godziny.
Jarzębinowe przetwory
Przetwory z jarzębiny są nie tylko smaczne, ale także i pyszne. Z jagód jarzębiny można przygotować likier, sok, dżemy czy konfitury. Najlepsze będą owoce zebrane po przymrozkach, ponieważ tracą one goryczkę.
Likier
Aby przygotować likier potrzebujemy kilogram owoców, pół litra wódki, tyle samo spirytusu, szklankę wody i szklankę cukru. Jarzębinę zalewa się alkoholem, odstawia w chłodne i ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach owoce należy odcedzić, a płyn połączyć z syropem, powstałym z wody i cukru. Likier, nim będzie gotowy, należy odstawić na pięć miesięcy.
Sok
Aby przygotować sok potrzebny jest kilogram jarzębiny. Owoce należy umyć i rozgnieść, dodać litr wody i pół kilograma cukru. Całość gotuje się, mieszając od czasu do czasu, przez pół godziny. Następnie odcedza się owoce, a sok przelewa do butelek. Sok można rozrzedzać wodą lub dodawać do herbaty.
Konfitura
Do przygotowania konfitury potrzebny jest kilogram owoców, pół litra wody, pół kilograma cukru. Umyte owoce zalewa się wrzątkiem, zagotowuje, dodaje syrop z wody i cukru, a następnie gotuje razem przez około kwadrans, wciąż mieszając. Gorącą konfiturę przekłada się do słoików i następnie natychmiast je zakręca.


Ostatnio zmieniony przez ellmaris dnia Nie 21:04, 08 Wrz 2013, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 21:03, 08 Wrz 2013    Temat postu:

Oh , to tu będzie pasować Smile) Idzie lasem pani Jesień w tamtym roku popełniłam, ten klipek;)

http://youtu.be/niwJEG5ME-8
Powrót do góry
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 21:07, 08 Wrz 2013    Temat postu:

piękny Alu...zresztą jak cała reszta, co tu dużo gadać...piękną masz duszę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 21:11, 08 Wrz 2013    Temat postu:

ellmaris napisał:
piękny Alu...zresztą jak cała reszta, co tu dużo gadać...piękną masz duszę...

Właśnie jeśli chodzi o duszę ale charakter mam czasem nie do zniesienia;) na szczęście takie stany nie są zbyt długie;)
Powrót do góry
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:19, 08 Wrz 2013    Temat postu:

O matko, to z Pory na Telesfora? Smile

A charakterów, a raczej charakterków na tym forum ci dostatek. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 21:33, 08 Wrz 2013    Temat postu:

Taaak:)) uwielbiałam Pana Zygmunta Kęstowicza Smile
Powrót do góry
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:54, 08 Wrz 2013    Temat postu:

Ja też! I Teodora. Tego małego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 16:46, 09 Wrz 2013    Temat postu:

i na Jego cześć jeden z moich kotów ma tak na imię...Teodor Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:15, 09 Wrz 2013    Temat postu:

Serio? Jesteś za młoda żeby pamiętać Porę na Telesfora. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ellmaris
czarownica



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 18:20, 09 Wrz 2013    Temat postu:

dzięki Very Happy mam 35 lat i przedziwne umiłowania...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Pon 18:42, 09 Wrz 2013    Temat postu:

Telesfor jeszcze byłSmile
Powrót do góry
mijk
czarownica



Dołączył: 01 Lip 2013
Posty: 2966
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:50, 09 Wrz 2013    Temat postu:

ellmaris napisał:
dzięki Very Happy mam 35 lat i przedziwne umiłowania...


Oj tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.chataczarownic.fora.pl Strona Główna -> Matka Ziemia / Natura wokół nas Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin